Jeśli korzysta się regularnie z warzyw przy przygotowywaniu posiłków warto jest zapoznać się z informacjami dotyczącymi tego, jak powinno się odpowiednio przechowywać konkretne warzywa. Każde warzywa mają nieco inne wymagania dotyczące tego jak powinno się je właściwie przechowywać, aby zachowywały swoje właściwości. W przypadku brokuł trzeba brać pod uwagę, że mają one między innymi tendencję do utraty wody. Przekłada się to na możliwość znacznie szybszego psucia się.
Właściwie przechowywanie brokuł
Przy przechowywaniu brokuł niezbędne jest między innymi decydowanie się na unikanie wysokich temperatur. Przy takich temperaturach brokuły będą znacznie szybciej traciły wodę, a co za tym idzie znacznie szybciej będą się psuły. Gdy brokuły nie są właściwie przechowywane można to bardzo szybko zaobserwować, gdyż pojawiać się będą wówczas takie efekty, jak:
– żółknące pączki świeżych brokuł,
– więdnące kwiatostany,
– pojawiające się plamy oraz oznaki gnicia.
Jeśli brokuły są odpowiednio przechowywane wówczas mają one kolor ciemnozielony, który może wpadać w niebieski. Natomiast pączki są szczelnie zamknięte. Natomiast kolor żółty i zielony oznacza, ze nie były one odpowiednio przechowywane.
Opóźnienie utraty właściwości przez brokuły
Dobrym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na takie przechowywanie brokuł, które będzie w stanie zapewnić, że można opóźnić utratę właściwości przez warzywa. Ma to duże znaczenie, gdy z brokuł chce się skorzystać po pewnym czasie. Warto jest od razu po zakupie brokuł zdecydować się w domu na umieszczenie ich w miejscach, które pozwalają na zapewnienie zachowania świeżości. Wybrać można chłodne miejsce, gdzie panują niskie temperatury. Najlepszym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na przechowywanie brokuł w chłodziarkach, gdzie temperatury lekko przekraczają zero stopniu. Wiedząc jak przechowywać brokuły można znacznie wydłużyć czas, w którym brokuły będą świeże. Przy odpowiedniej temperaturze czy poziomie wilgotności mogą one zachować świeżość nawet przez trzynaście dni.